Plagiarism-Checker.gr
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.
Πρόκειται για μια πράξη επαναχρησιμοποίησης του προηγούμενου πρωτότυπου έργου ενός ατόμου και δημοσίευσής του, αλλού. Αυτό μπορεί να αφορά είτε ένα ολόκληρο κομμάτι είτε τμήματα της προηγούμενης εργασίας ως καινούργια. Επίσης η παράφραση ή η λανθασμένη παράθεση του έργου θεωρείται και αυτό αυτολογοκλοπή.
Η αυτολογοκλοπή τις περισσότερες φορές δεν θεωρείται παράνομη, παρόλα αυτά ίσως φανεί ανέντιμη ή ανήθικη διότι αποτελεί παραπλάνηση του κοινού με την παρουσίαση του παλαιότερου υλικού ως νέου.
Η αυτολογοκλοπή μπορεί να αποτελέσει καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων στην περίπτωση που ένα έργο το οποίο έχει γραφτεί από ένα συγκεκριμένο άτομο προστατεύεται πλέον από το νόμο και το άτομο έχει χάσει την πνευματική ιδιοκτησία πάνω του (πχ. λόγω πώλησης). Έτσι ο νέος κάτοχος πλέον του έργου μπορεί να το διανείμει ή να το πουλήσει.
Οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αυτολογοκλοπή στο άτομο είναι να χάσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών του καθώς επίσης να χαλάσει τη φήμη και την καριέρα του.
Είναι σύνηθες φαινόμενο το να πέφτει κανείς στην αυτολογοκλοπή και ο λόγος είναι ο εξής: Εάν το άτομο έχει καταβάλει πολλή προσπάθεια, χρόνο και έρευνα για τη συγγραφή ενός έργου το πιο εύκολο είναι να επαναχρησιμοποιήσει όλο ή και μέρος του έργου ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο. Συναντάται συχνά να ανακυκλώνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους έτσι ώστε να κερδίζουν χρόνο και κόπο. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να θεωρηθεί ανήθικο και να προκαλέσει προβλήματα. Η αναφορά σε παλαιότερο έργο μπορεί να εγκριθεί αλλά απαιτεί σωστή διατύπωση.
Είναι άλλο η επαναχρησιμοποίηση μερικών σημείων του έργου και άλλο η πλήρης αντιγραφή. Μπορεί λοιπόν κάποιος να επαναχρησιμοποιήσει μία μικρή ποσότητα από το παλαιό του έργο, θα πρέπει όμως να την επαναδιατυπώσει, να χρησιμοποιήσει δηλαδή ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης των ιδεών και, αν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή εργασία (μεταπτυχιακή ή διδακτορική) θα πρέπει να υπάρχει η αναφορά, δηλαδή το επώνυμό σας και η ημερομηνία δημοσίευσης του προηγούμενου έργου σας.
Οι καθηγητές έχουν την υποχρέωση να συγγράφουν πολλά επιστημονικά έργα, κι έτσι θα πρέπει πάντα να θυμούνται πως όταν χρησιμοποιούν μια παλαιότερη εργασία τους στην έρευνα, πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως κανονική βιβλιογραφία.
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς όταν θέλει να ανακυκλώσει το έργο του αποφεύγοντας την αυτολογοκλοπή.
Στην περίπτωση που το θέμα ενασχόλησης ενός ατόμου είναι παρόμοιο με κάποιο προηγούμενο, είναι ωφέλιμο να ξεκινήσει η έρευνα ξανά από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο το άτομο αποκτά ακόμη περισσότερες γνώσεις επί του θέματος, διευρύνει τους ορίζοντές του και ίσως και να ανακαλύψει νέα δεδομένα που δεν υπήρχαν παλιότερα. Έτσι αποφεύγεται η αυτολογοκλοπή και ενισχύεται η ποιότητα της εργασίας καθώς εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες.
Μπορεί το θέμα να είναι παρόμοιο με κάποιο προηγούμενο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταφύγει κανείς στην εύκολη λύση που είναι η αντιγραφή και επικόλληση. Μπορεί ωστόσο να ανακυκλώσει τις προηγούμενες ιδέες του αναδιατυπώνοντας τες. Ίσως θα ήταν βοηθητικό να ξαναδεί τις σημειώσεις που παλαιότερα είχε απορρίψει και να προσθέσει καινούριες, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο περιεχόμενο, αποφεύγοντας την αυτολογοκλοπή.
Είναι καλό σε μια νέα εργασία, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από μια προηγούμενη να μπαίνει παραπομπή σε αυτή. Έτσι η αναγνώριση του συντάκτη του δημοσιευμένου περιεχομένου συγχωρεί τη λογοκλοπή. Χρειάζεται αναφορά στην ημερομηνία δημοσίευσης του περιεχομένου και τίτλοι ώστε να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση. Όσοι φοιτητές δεν γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να αναφερθούν σε προηγούμενη εργασία μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο καθηγητή και να ζητήσουν βοήθεια.
Είναι απαραίτητη η παροχή άδειας από τον εκδότη για επαναχρησιμοποίηση του έργου και η αναφορά στο πώς θα χρησιμοποιηθεί ξανά το παλαιό έργο στο νέο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Η χρήση ενός εργαλείου ελέγχου λογοκλοπής βοηθάει το άτομο να είναι σίγουρο ότι δεν γίνεται θύμα αυτολογοκλοπής. Αν για παράδειγμα το εργαλείο ελέγχου δείξει ότι υπάρχουν αντιγραμμένα μέρη τότε εύκολα το άτομο θα μπορεί να μπει στη διαδικασία επεξεργασίας και παράφρασης αυτών των μερών.
Η αυτολογοκλοπή σπανίζει, αλλά μπορεί εύκολα να αποφευχθεί ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Χρειάζεται προσοχή, καλή έρευνα και ωραίο καλοστημένο περιεχόμενο!
Το Plagiarism-checker είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα έργα σας για τυχόν λογοκλοπή. Προσφέρει άμεσο και άριστο αποτέλεσμα!
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.