Είδη λογοκλοπής και η σημαντικότητά τους

Είδη λογοκλοπής και η σημαντικότητά τους

Η λογοκλοπή έχει διάφορες μορφές. Όλες είναι σημαντικές και φέρουν σοβαρές κυρώσεις. Ωστόσο, μπορούμε να βάλουμε σε μια σειρά τα είδη λογοκλοπής, από το λιγότερο επικίνδυνο προς το πιο επικίνδυνο και σοβαρό:

1. Ακούσια λογοκλοπή

Πρώτο είδος λογοκλοπής είναι το ακούσιο. Το να κάνει δηλαδή κανείς λογοκλοπή εν αγνοία του. Συμβαίνει όταν κάποιος δανείζεται από μια πηγή πολλές λέξεις και φράσεις και δεν αναφέρει με κατάλληλο και σωστό τρόπο τη βιβλιογραφία.

Αυτό μπορεί να συμβεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Παρερμηνεία κοινής γνώσης. Η κοινή γνώση δε χρειάζεται αναφορά. Κάποιες φορές όμως είναι δύσκολο να πει κανείς αν κάτι είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ή όχι. Για αυτό, καλύτερα να υπάρχει μια παραπλήσια αναφορά παρά κίνδυνος λογοκλοπής.
  • Λάθος αναφορά. Έχοντας στη διάθεσή σας ποικιλία πηγών, αν αυτές δεν είναι οργανωμένες τότε υπάρχει κίνδυνος να τις μπερδέψετε. Φροντίστε να διαβάζετε μία-μία τις πηγές, να αντιγράφετε τα σημεία που σας ενδιαφέρουν σε ένα word γράφοντας αμέσως και τη βιβλιογραφία της πηγής. Έπειτα αναδιατυπώστε τα κείμενα και προσθέστε σωστά τις αναφορές στο αρχείο της εργασίας.
  • Λάθος στο σύστημα αναφοράς. Φροντίστε να διαβάσετε τις προδιαγραφές του βιβλιογραφικού συστήματος αναφοράς που ακολουθείτε ώστε να σημειώνετε σύμφωνα με αυτές τις αναφορές και τη βιβλιογραφία.

2. Αυτολογοκλοπή

Δεύτερο είδος λογοκλοπής είναι η αυτολογοκλοπή. Αν εντάσσετε στην εργασία σας, ένα προηγούμενο έργο σας, πρέπει να σημειώσετε την αναφορά (δηλ. τον εαυτό σας). Οι προηγούμενες εργασίες σας θεωρούνται κανονική βιβλιογραφία. Η αυτολογοκλοπή μπορεί να αποτελέσει καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων στην περίπτωση που ένα έργο το οποίο έχει γραφτεί από ένα συγκεκριμένο άτομο, προστατεύεται πλέον από το νόμο και το άτομο έχει χάσει την πνευματική ιδιοκτησία πάνω του (πχ. λόγω πώλησης). Έτσι ο νέος κάτοχος πλέον του έργου μπορεί να το διανείμει ή να το πουλήσει.

3. Λογοκλοπή δομής

 Αν έχετε ως πρότυπο μια άλλη εργασία, δεν επιτρέπεται να αντιγράψετε τη δομή της, τη σειρά των κεφαλαίων της κλπ. Πρέπει να αναπτύξετε τη δομή της εργασίας σας σύμφωνα με τις γενικότερες προδιαγραφές, αλλά και το κυρίως κείμενο με τη δική σας πρωτότυπη και λογική σειρά.

4. Αποσιώπηση της πηγής

Όταν δεν γράφετε την αναφορά σε κάθε πρόταση της παραγράφου (ακόμα και στην ίδια), κάνετε λογοκλοπή. Αν δε σας αρέσει η ιδέα να υπάρχουν πολλές ίδιες αναφορές σε μια παράγραφο, μπορείτε να ρωτήσετε τον καθηγητή αν σας επιτρέπει να έχετε μόνο μια αναφορά για όλη την παράγραφο. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως σε όλη την παράγραφο δεν εντάσσεται άλλη παραπομπή.

Αν θέλετε να εντάξετε δική σας άποψη εντός της παραγράφου που έχει συνταχθεί με βάση μία μόνο αναφορά, τότε οπωσδήποτε πρέπει η κάθε πρόταση να έχει παραπομπή, ώστε να φαίνεται πού αρχίζει και πού τελειώνει η πηγή, και ποια είναι η αρχή και το τέλος της δική σας τοποθέτησης.

5. Λογοκλοπή ολόκληρης πηγής

Η λογοκλοπή ολόκληρης πηγής περιγράφει την περίπτωση κατά την οποία η δουλειά ενός τρίτου, παρουσιάζεται ως δική σας. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν ένας φοιτητής παίρνει μια εργασία που έχει γράψει κάποιος άλλος και βάζει σε αυτήν το δικό του όνομα.

6. Λάθος παράφραση

Όταν αναδιατυπώνετε τα κείμενα άλλου συγγραφέα, πρέπει να το κάνετε προσεκτικά. Δεν αρκούν μόνο οι συνώνυμες λέξεις, πρέπει να αλλάξετε και τη δομή των προτάσεων/του κειμένου, διατηρώντας το αρχικό ύφος και ένταση. Αν κρατήσετε ίδια τη δομή και τη σύνταξη ακόμα και με συνώνυμες λέξεις και αναφορά, κάνετε πάλι λογοκλοπή. Διαβάστε το άρθρο μας για το πώς να κάνετε σωστά την παράφραση.

7. Οικειοποίηση ιδεών ή εκούσια λογοκλοπή

Παρατηρείται όταν κάποιος παραθέτει ολόκληρα αποσπάσματα από πνευματική εργασία άλλου προσώπου, δίχως να αναφέρει την αντίστοιχη πηγή, παρουσιάζοντάς έτσι ως δικά του.

Όλα τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν εργαλείο ελέγχου λογοκλοπής και είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουν τα σημεία λογοκλοπής. Αν η εργασία υπερβαίνει το 20% λογοκλοπής ακυρώνεται.

Είδη λογοκλοπής και η σημαντικότητά τους

8. Διαγλωσσική λογοκλοπή

Όταν μεταφράζετε κείμενα θα πρέπει και να τα αναδιατυπώνετε. Η μετάφραση ενός ξενόγλωσσου κειμένου και η αυτούσια αντιγραφή του στην εργασία, ονομάζεται διαγλωσσική λογοκλοπή. Αυτό το είδος λογοκλοπής είναι πολύ συχνό. Η διαγλωσσική λογοκλοπή μπορεί να εντοπιστεί κι αυτή από εργαλεία ελέγχου λογοκλοπής συγκρίνοντας το κείμενο με άλλα από διάφορες γλώσσες.

9. Λογοκλοπή αποτελεσμάτων

Όταν χρησιμοποιείτε μια πηγή που δείχνει αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας, που δεν κάνατε εσείς, πρέπει να την αναφέρετε. Μη δείχνετε πως έχετε κάνει εσείς την ίδια έρευνα και βγάλατε αυτά τα αποτελέσματα μόνοι σας. 

10. Μερική αντιγραφή ή λογοκλοπή αποσπασμάτων

Η μερική αντιγραφή αναφέρεται στην περίπτωση που περιλαμβάνετε στην εργασία σας τμήματα έργου που ανήκουν σε τρίτο δίχως να αναφέρετε την αντίστοιχη πηγή. Είναι επίσης συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρείται σε φοιτητικές/μεταπτυχιακές και εργασίες κάθε είδους.

Όταν διαβάζετε βιβλιογραφία και την περνάτε στην εργασία σας, φροντίστε να συνδυάζετε πολλαπλές πηγές και μην αντιγράφετε αυτούσια τα αποσπάσματα ή τις προτάσεις.

Η λογοκλοπή αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Κάποια από τα είδη της είναι εύκολα ανιχνεύσιμα και κάποια άλλα όχι και τόσο. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ζήτημα ηθικής και επιφέρει κυρώσεις.

Το Plagiarism-checker είναι εδώ για να σας βοηθήσει να αποφύγετε έναν τέτοιο κίνδυνο. Εμπιστευτείτε σε εμάς τα έργα σας και εμείς θα κάνουμε όλη τη διαδικασία ελέγχου λογοκλοπής!

Δωρεάν έλεγχος 500 λέξεων τώρα

Συχνές αναζητήσεις: 

Ειδη λογοκλοπησαποφυγη λογοκλοπηςΑποφυγη λογοκλοπησΑλλαγη κειμενου για λογοκλοπη

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036

About Us