Είδη Αυτολογοκλοπής | Anavasis

Blog

Είδη Αυτολογοκλοπής

Είδη Αυτολογοκλοπής

Ο όρος αυτολογοκλοπή αναφέρεται στην επαναχρησιμοποίηση από τη μεριά ενός συγγραφέα κομματιών από παλαιότερες δικές του ήδη αξιολογημένες και δημοσιευμένες εργασίες χωρίς αναφορά στην πηγή από όπου αντλήθηκαν. Η αυτολογοκλοπή, αν και αποτελεί ίσως τη λιγότερο διαδεδομένη περίπτωση λογοκλοπής, δεν παύει να θεωρείται πρόβλημα απάτης, γιατί ο συγγραφέας υπονοεί ότι η εργασία του αποτελεί μια καινούργια συνεισφορά στη γνώση, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Παρουσιάζει δηλαδή τον εαυτό του περισσότερο παραγωγικό από ότι ειναι στ' αλήθεια. Αν και εσύ αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν ένας συγγραφέας να κλέβει τα δικά του λεγόμενα και τις δικές του ιδέες, διάβασε το άρθρο μας και μάθε ποια είναι τα είδη αυτολογοκλοπής.

Αν έχετε αμφιβολίες για τη γνησιότητα της εργασίας σας, το plagiarism-checker σας παρέχει δωρεάν έλεγχο έως 500 λέξεις!

Δωρεάν Έλεγχος Λογοκλοπής

 Είδη Αυτολογοκλοπής

1. Διπλή ή περιττή δημοσίευση 

Η διπλή ή περιττή δημοσίευση προκύπτει όταν το ίδιο άρθρο αναδημοσιεύεται σε περισσότερα του ενός περιοδικά, ιστοσελίδες ή συνέδρια χωρίς να αναφέρονται οι προηγούμενες εκδόσεις. Πρόκειται για ένα είδος αυτολογοκλοπής που συναντά κανείς συχνά στον ακαδημαϊκό κόσμο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια εξέλιξης ενός συγγραφέα αποτελεί η ποσότητα των έργων που έχει δημοσιεύσει σε βάρος της ποιότητας.

2. Τεχνική του τεμαχισμού

Η τεχνική του τεμαχισμού αναφέρεται στον τεμαχισμό σε κομμάτια του αρχικού άρθρου ενός συγγραφέα και στην αυτούσια αναδημοσίευσή τους ή μέσα σε διαφορετικά άρθρα χωρίς να γίνεται αναφορά στην αρχική πηγή από όπου αντλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να θεωρούν ότι κάθε άρθρο έχει σχέση με διαφορετική έρευνα και άρα αποτελεί μια νέα συνεισφορά στη γνώση, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Η πρακτική αυτή όμως όχι μόνο εξαπατά τους αναγνώστες αλλά ασκεί αρνητική επίδραση και στην ακεραιότητα των επιστημονικών βάσεων δεδομένων.

3. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων έχει σχέση με νομικά ζητήματα, διότι κατά κύριο λόγο το άτομο που είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ενός επιστημονικού άρθρου ή βιβλίου ταυτίζεται με τον εκδότη. Επομένως, η αυτολογοκλοπή από την πλευρά του συγγραφέα αποτελεί καταπάτηση του πνευματικού δικαιώματος του συγγραφέα που μεταβιβάζεται στον εκδότη κατά τη δημοσίευση ενός άρθρου. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που συγγραφέας και εκδότης έχουν από κοινού το δικαίωμα να επαναχρησιμοποιήσουν το υλικό ή που ο συγγραφέας επιτρέπει να αναπαραχθεί ένα άρθρο χωρίς να απαιτείται άδεια από μέρους του, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των δωρεάν περιοδικών.

4. Ανακύκλωση κειμένου

Η ανακύκλωση κειμένου αποτελεί ένα ζήτημα με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από ότι η διπλή ή περιττή δημοσίευση, λόγω της έλλειψης αρκετών κατευθυντήριων γραμμών όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς τη φύση του αναδημοσιευμένου κειμένου. Η ανακύκλωση κειμένου θεωρείται το συχνότερο και φαινομενικά πιο «καλοήθες» είδος αυτολογοκλοπής που, ακόμη και οι πιο αυστηροί εκδότες το αντιμετωπίζουν με επιείκεια, κάνοντας κάποιες εξαιρέσεις όταν πρόκειται για ζήτήματα ανακύκλωσης κειμένου. Για παράδειγμα, μια περίπτωση που γίνεται αποδεκτή η ανακύκλωση κειμένου είναι όταν ο εκδότης και στη συνέχεια ο αναγνώστης πληροφορούνται ότι ένα άρθρο που πρόκειται να δημοσιευθεί, βασίζεται στην παρουσίαση και ανατροφοδότηση από προγενέστερο συνέδριο. 

Συνοψίζοντας

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι η αυτολογοκλοπή αποτελεί ένα θέμα πιο πολύπλοκο από όσο ενδεχομένως πίστευες, καθώς πρόκειται για μια μορφή απάτης, αν όχι απευθείας κλοπής, η οποία ακολουθείται από μια σειρά συγκεκριμένων ποινών προς τους παραβάτες. Για την ασφάλεια και προστασία των εργασιών σου, δοκίμασέ μας και δες πώς το plagiarism-checker είναι το καλύτερο λογισμικό ελέγχου λογοκλοπής! Είσαι φοιτητής και θέλεις να εξασφαλίσεις την ακαδημαϊκή ακεραιότητα των εργασιών σου; Είσαι εκπαιδευτικός και θέλεις να ελέγξεις την πρωτοτυπία των εργασιών των φοιτητών σου, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία του Ιδρύματός σου; Είσαι εκδότης, ερευνητής, οίκος πολυμέσων, πρακτορείο ειδήσεων, δικηγορικό γραφείο ή εταιρεία που παράγει περιεχόμενο; Όποια και αν είναι η ιδιότητά σου, το plagiarism-checker θα είναι δίπλα σου σε κάθε σου βήμα!  

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036