Blog

Πώς θα ελέγξετε αν η φοιτητική σας εργασία είναι σωστή;

Πώς να ελέγξετε αν η εργασία σας είναι σωστή

Εάν ολοκληρώσατε τη φοιτητική σας εργασία το αμέσως επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας: 'Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του καθηγητή μου;', 'Τσέκαρα τη δομή της εργασίας μου;, 'Ήλεγξα προσεκτικά την εργασία μου για πιθανά γραμματικά, ορθογραφικά και συντακτικά λάθη;, 'Είμαι βέβαιος ότι παράθεσα το σύνολο των πηγών που χρησιμοποίησα;, 'Αξιολόγησα την επιχειρηματολογία του κειμένου μου;, 'Χρησιμοποίησα κάποιο εργαλείο ελέγχου λογοκλοπής για ανίχνευση τυχόν ομοιοτήτων με άλλες πηγές;'. Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν την τελική παράδοση της εργασίας σας στον καθηγητή. Το παρόν άρθρο έχει γραφτεί για να σας βοηθήσει να κάνετε τις τελικές διορθώσεις και να διασφαλίσετε ότι η φοιτητική σας εργασία είναι σωστή και πλήρης.

Εάν έχετε ακόμη αμφιβολίες ή χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια απευθυνθείτε στον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΝΑΒΑΣΙΣ που, εκτός από πλήρη υποστήριξη σε κάθε σας έργο, αναλαμβάνει τη διόρθωση και επιμέλεια κειμένων

Επικοινωνία

Ελέγξτε τη μορφοποίηση της εργασίας σας

Εάν ολοκληρώσατε την εργασία σας καλό είναι να πάρετε μια απόσταση από αυτήν μερικές μέρες και να την διαβάσετε ξανά με καθαρό μυαλό. Με αυτή την τακτική είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε λάθη και αστοχίες που μπορεί να μην είχατε εντοπίσει πρωτύτερα. Μόλις την ξαναπιάσετε, λοιπόν, στα χέρια σας βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος και οι υπότιτλοι έχουν κατάλληλη γραμματοσειρά και είναι ευανάγνωστοι. Το ίδιο κάνετε και με το περιεχόμενο του κειμένου. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά οργανωμένο σε παραγράφους και έχει την κατάλληλη γραμματοσειρά, στοίχιση και λοιπά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του καθηγητή σας. Εάν χρησιμοποιήσετε χρώματα στην εργασία σας βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζουν την κατανόηση του κειμένου και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Πριν την τελική υποβολή της καλό είναι να κάνετε μια προεπισκόπηση προκειμένου να επανελέγξετε τη μορφοποίησή της. Εάν θέλετε, βέβαια, μπορείτε να την εκτυπώσετε για να δείτε αν όλα τα στοιχεία εμφανίζονται σωστά. Μην ξεχάσετε να την παραδώσετε στον καθηγητή σας στη μορφή που σας έχει ζητηθεί είτε έντυπη είτε ηλεκτρονική.  

Κάνετε έναν ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο

Μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας και αποστασιοποιηθείτε από αυτήν λίγες μέρες, στη συνέχεια πάρτε την ξανά στα χέρια σας, διαβάστε την και κάνετε έναν προσεκτικό έλεγχο για τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Μην επαναπαύεστε αποκλειστικά στον ορθογράφο του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας γιατί πολλές φορές δεν είναι σε θέση να προβεί σε διορθώσεις που σχετίζονται με εξειδικευμένη ορολογία. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να προβείτε σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο εάν δεν θέλετε να σας ξεφύγει τίποτα. Πιο συγκεκριμένα, ελέγξτε την ορθογραφία κάθε λέξης. Σε αυτό θα βοηθήσει να έχετε δίπλα σας και ένα λεξικό. Ελέγξτε τις προτάσεις σας για συντακτικά λάθη. Βεβαιωθείτε ότι κάθε πρόταση έχει πλήρες νόημα και σωστή δομή. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι το κείμενό σας διαπνέεται από συνοχή και συνεκτικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια λογική συνέχεια και αλληλουχία στο κείμενο, διότι μόνο τότε το περιεχόμενο και το μήνυμα του κειμένου σας θα είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη. Μην χρησιμοποιείτε διαρκώς τις ίδιες λέξεις, αλλά προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με άλλες συνώνυμες. Μη ξεχάσετε να δώσετε βαρύτητα στα σημεία στίξης που χρησιμοποιείτε και μην θεωρείτε αμελητέο ένα τέτοιο λάθος, γιατί μπορεί να διαστρεβλώσει το νόημα το κειμένου. Χρησιμοποιήστε σύντομες και όχι υπερβολικά μακροσκελείς προτάσεις.

Ελέγξτε τη ροή της εργασίας και των παραπομπών

Θέλετε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και να μην βγείτε εκτός χρονοδιαγράμματος; Χωρίστε την εργασίας σας σε ενότητες και ορίστε προθεσμίες για την ολοκλήρωση της κάθε μιας. Οι προθεσμίες που έχετε καθορίσει θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδο της εργασίας σας και να διασφαλίσετε ότι προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε προγραμματίσει. Κρατάτε σημειώσεις. Οι λεπτομερείς σημειώσεις θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ενδεχόμενα προβλήματα έγκαιρα και να γλιτώσετε χρόνο. Μην παραλείπετε την αναφορά των πηγών από όπου πήρατε την πληροφορία. Για κάθε υλικό που βρίσκεται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή μη ξεχνάτε να αναφέρεται την παραπομπή εντός του κειμένου και στο τέλος της εργασίας στη βιβλιογραφία. Σιγουρευτείτε ότι το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών που χρησιμοποιείτε είναι αυτό που έχει ορίσει ο καθηγητής σας. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ορθότητα ενός επιχειρήματος ή οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ρωτήσετε τον καθηγητή σας. Η συμβουλή και η καθοδήγηση που θα λάβετε θα σας φανούν σίγουρα πολύτιμες. Επικοινωνείτε τακτικά με τους συμφοιτητές σας. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εσάς. Δεν χάνετε τίποτα να μοιραστείτε μαζί τους τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας. Οπότε είναι πολύ πιθανό να σας δώσουν τη λύση που ψάχνετε.

Ελέγξτε την εργασία σας για λογοκλοπή

Προσέξτε ιδιαίτερα το ζήτημα της λογοκλοπής, γιατί τιμωρείται αυστηρά. Φροντίζετε πάντα να αναφέρετε σωστά τις παραπομπές και τις πηγές από τις οποίες αντλείτε τις πληροφορίες για να διασφαλίσετε ότι η εργασία σας δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων και είναι αυθεντική. Κάνετε αυτοαξιολόγηση. Διαβάστε την εργασία σας με κριτική ματιά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν λογοκλοπή. Ακόμη κι αν αντιγράψετε κείμενα από παλαιότερες εργασίες σας θεωρείται λογοκλοπή. Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά τη σύνταξη της εργασίας ώστε το περιεχόμενό της να είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Στην προσπάθειά σας να ελέγξετε την εργασία σας για λογοκλοπή θα σας βοηθήσουν διάφορα εργαλεία. Το πιο γνωστό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα Πανεπιστήμια είναι το Turnitin. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εργαλεία ελέγχου λογοκλοπής που υπάρχουν δωρεάν στο διαδίκτυο, όπως είναι το plagiarisma.net και το uplichecker.com. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να συγκρίνουν το κείμενο της εργασίας σας με μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει επιστημονικά άρθρα, ιστοσελίδες, κείμενα κ.ά. και να εντοπίσουν ομοιότητες. Επομένως, εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε υποπέσει σε λογοκλοπή αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας παρέχουν και μάλιστα εντελώς δωρεάν. 

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036