Blog

Περί Λογοκλοπής

 Περί Λογοκλοπής

Η λέξη λογοκλοπή, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή με τον όρο plagiarism κατάγεται από τη λατινική λέξη plagiarius. Η σημασία της λέξης plagiarius είναι «απαγωγέας», δηλαδή κάποιος που κλέβει κάποιον άλλο. Στο παρόν άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για το τι είναι η λογοκλοπή, πόσοι και ποιοι είναι οι τύποι λογοκλοπής, καθώς και για την ακούσια και εκούσια λογοκλοπή.

1. Τι είναι η λογοκλοπή; 

Λογοκλοπή είναι όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις ιδέες και τις λέξεις τρίτων χωρίς να προβαίνει σε κάποια αναφορά ή παραπομπή εντός του κειμένου ή στο κάτω μέρος της σελίδας ή εκεί που τελειώνει το κείμενο και χωρίς να κάνει πλήρη αναφορά στην πηγή από την οποία πήρε την πληροφορία στο τέλος της εργασίας, δηλαδή στην ενότητα της βιβλιογραφίας. Συχνά επικρατεί η πεποίθηση πως μόνο όταν αντιγράφει κάποιος επακριβώς λέξεις από μια έντυπη πηγή θεωρείται λογοκλοπή. Είναι όμως σωστή μια τέτοια αντίληψη; Σαφώς και όχι. Οποιαδήποτε μορφή πληροφορίας είτε πρόκειται για προφορικό (συνεντεύξεις, συζητήσεις) είτε για γραπτό λόγο (έντυπο υλικό, ηλεκτρονικό υλικό, e-mail, κ.ά) είτε για οποιαδήποτε άλλη πηγή που μπορεί να έχει τη μορφή πολυμέσων ή διαφορετικών στοιχείων (γραφήματα, πίνακες, στατιστικά δεδομένα, κ.ά), απαιτεί αναγνώριση πηγών. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε κείμενο που συντάσσει κάποιος η κατάλληλη αναφορά ή παραπομπή προκειμένου να μην υποπέσει σε λογοκλοπή.  

Αναζητάτε Πακέτα Ελέγχου Λογοκλοπής Απεριόριστων Λέξεων;

Αναρωτιέστε ποιες πληροφορίες χρειάζεται να αναγνωρίσετε και ποιες όχι;

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία:

 Επικοινωνία

2. Πόσοι και ποιοι είναι οι τύποι της λογοκλοπής

 Οι τύποι της λογοκλοπής είναι δύο.

  • Ο ένας τύπος λογοκλοπής είναι η μερική αντιγραφή. Σε αυτή την περίπτωση κάποιος χρησιμοποιεί στο δικό του κείμενο ακριβείς λέξεις ή ακόμη και το ακριβές περιεχόμενο μιας πηγής χωρίς να προβαίνει σε κατάλληλη αναφορά ή παραπομπή της συγκεκριμένης πηγής μέσα στο κείμενο ή και στο τέλος της εργασίας στη βιβλιογραφία.

Η μερική αντιγραφή μπορεί να προέρχεται όταν κάποιος:

  1.  κάνει αντιγραφή-επικόλληση του περιεχομένου μιας Ιστοσελίδας ή αντιγράφει μια έντυπη πηγή,
  2. εισαγάγει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο ως μέρος της εργασίας του χωρίς να αναφέρει την πηγή από όπου τα άντλησε,
  3. επαναλαμβάνει μια συζήτηση ή το περιεχόμενο μιας συνέντευξης με τις ίδιες ακριβώς λέξεις χωρίς κατάλληλη αναγνώριση στην πηγή. 
  • Ο άλλος τύπος λογοκλοπής είναι η λογοκλοπή ολόκληρης της πηγής. Στην περίπτωση αυτή, αυτός που κάνει τη λογοκλοπή αναφέρει ως δικό του το σύνολο της εργασίας ενός τρίτου. Ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι είναι εκείνος που δημιούργησε την πληροφορία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν κάποιος υποβάλει ως δικό του ένα δημοσιευμένο άρθρο στο διαδίκτυο ή σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. 

3. Εκούσια και ακούσια λογοκλοπή

Εκούσια λογοκλοπή είναι όταν κάποιος προσπαθεί να εξαπατήσει με τη θέλησή του και εν γνώσει του κάποιον άλλο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως δημιουργό μιας πληροφορίας που είναι προϊόν εργασίας τρίτου.

Αντιθέτως, ακούσια λογοκλοπή έχουμε όταν κάποιος χωρίς να έχει την πρόθεση να εξαπατήσει μπορεί, λόγω απειρίας, να υποβάλλει ως δικά του αντιγραμμένα μέρη της εργασίας ενός τρίτου.

Για το λόγο αυτό, εκείνο που πρέπει πάντοτε να έχει κατά νου κάποιος είναι ότι οποιαδήποτε μορφή βοήθειας (ιδέα, άποψη, θεωρία, γεγονός, λέξεις, κ.ά) δέχεται από κάποιον τρίτο θα πρέπει να προβαίνει και στην κατάλληλη αναγνώριση (αναφορά ή παραπομπή) μέσα στην εργασία του.

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036

About Us