Blog

Πώς να χρησιμοποιήσετε ρητά χωρίς λογοκλοπή

Πώς να χρησιμοποιήσετε ρητά χωρίς λογοκλοπή

Πολλοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και συγγραφείς μοιράστηκαν σπουδαία αποφθέγματα ή εξήγησαν με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα τους. Όταν θέλετε να αναπτύξετε μια ιδέα με βάση ένα ρητό, να αναβαθμίσετε το κείμενό σας κάνοντάς το πιο ζωντανό, να μοιραστείτε την ακρίβεια μιας ιδέας ή να δώσετε μια έμφαση κλπ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρητό του συγγραφέα αυτούσια. 

Η καταγραφή ενός ρητού προσδίδει αυθεντικότητα και υποστήριξη  στους ισχυρισμούς σας αλλά και αναδεικνύει τη βαθιά γνώση που έχετε για το θέμα. 

Ρητό είναι οποιοσδήποτε λόγος, κείμενο ή απόφθεγμα. Για να περαστεί σε μια επιστημονική εργασία χωρίς λογοκλοπή πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες. 

  1. Ο λόγος πρέπει να αντιγράφετε αυτολεξεί. Μην αλλοιώνετε ούτε στο ελάχιστο το κείμενο, γραπτό ή προφορικό, όταν θέλετε να το εντάξετε ως ρητό. 
  2. Ο λόγος πρέπει να έχει πλάγια γραμματοσειρά. 
  3. Πρέπει να βρίσκεται εντός εισαγωγικών. 
  4. Πρέπει να ακολουθείται από την αναφορά στον συγγραφέα, το έτος δημοσίευσης, άνω κάτω τελεία και τη σελίδα ή τις σελίδες που υπάρχει ο λόγος στο αρχικό κείμενο. Αν πρόκειται για άρθρο χωρίς σελίδες, προστίθεται η παράγραφος. 

Παράδειγμα: "αυτό πρέπει να απασχολεί σοβαρά τους αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν σχολικά κτίρια και τους εκπαιδευτικούς της τάξης" (Ματσαγγούρας, 2001:94).

Όταν χρησιμοποιείτε ρητό, μην το εντάσσετε απότομα, εκτός κι αν θέλετε να το εντάξετε στην αρχή, στο τέλος ή σε κάποιο σημείο της εργασίας μόνο του για να ανοίξει ή να κλείσει μια θεματική ή μια συζήτηση. 

Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ρητό μέσα στο σώμα του κειμένου, πρέπει να το κάνετε ομαλά. Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως: 

«Σύμφωνα με τον τάδε «…» 

«Όπως εξηγεί/τονίζει/συμφωνεί/επισημαίνει κλπ ο τάδε «…» 

Αν θέλετε να εντάξετε μεγάλο ρητό, από τρεις σειρές και άνω, βάλτε το στο κέντρο της σελίδας, με πλάγια γράμματα, χωρίς εισαγωγικά, και με αναφορά και στις σελίδες ή την παράγραφο. 

Ρητά σε ιστοσελίδα και βιβλία

Όσον αφορά τη χρήση ρητών σε ψηφιακό περιεχόμενο, όπως μια ιστοσελίδα ή blog, αλλά και σε βιβλία κλπ, πάλι θα πρέπει να γίνεται η αναφορά στον αρχικό δημιουργό. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα, το βιβλίο κλπ, μια φράση όπως "όπως είπε και ο τάδε" ή "όπως έλεγε και η τάδε" είναι αρκετή και πολύ σημαντική. Σε περίπτωση που ο αρχικός συγγραφέας έχει πεθάνει πριν από 70 και παραπάνω χρόνια, ενώ ανήκει στο public domain εξακολουθεί να έχει τα πνευματικά δικαιώματα και για αυτό πρέπει να αναφέρεται το όνομά του.

Αν είστε συγγραφέας και έχετε εμπνευστεί από ένα ή πολλά άλλα βιβλία, θα πρέπει στο κεφάλαιο των ευχαριστιών να αναφέρεται τα συγκεκριμένα δημιουργήματα.

Αν είστε content creator και θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό σας ένα απόφθεγμα που είπε κάποιος άλλος, είτε είναι content creator είτε όχι, καλό είναι να το επισημάνετε αλλά και να προωθήσετε τον δημιουργό αυτόν και στο δικό σας κοινό. Έτσι χτίζετε την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στην προώθηση του δικού σας περιεχομένου. Αν δε θυμάστε το όνομα αυτού που είπε αρχικά το ρητό ή την ιδέα, μπορείτε απλά να είστε ειλικρινής και να πείτε πως δε θυμάστε το όνομα.
Τέλος, μη ξεχάσετε να ελέγξετε το περιεχόμενό σας για λογοκλοπή. Η πρωτοτυπία του περιεχομένου κερδίζει το κοινό! Το plagiarism-checker.gr είναι στη διάθεσή σας για έναν αξιόπιστο έλεγχο.

Δωρεάν έλεγχος 500 λέξεων τώρα

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036