Plagiarism-Checker.gr
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.
Αν είστε φοιτητής και εκπονείτε εργασίες, θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες συγγραφής επιστημονικών εργασιών. Πρώτος και κυριότερος κανόνας είναι η αποφυγή της λογοκλοπής. Οι εργασίες σας πρέπει να είναι επιστημονικά ορθές και ηθικές απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απορριφθούν και, ανάλογα με το πανεπιστήμιο ή κολλέγιο, μπορούν να επιφέρουν κυρώσεις μέχρι και αποβολή. Γι’ αυτό, φτιάξαμε έναν οδηγό με συμβουλές ώστε να είστε επιμελείς φοιτητές και ασφαλείς από τέτοιες κυρώσεις. Ακολουθήστε 7 απλά βήματα και προστατέψτε την εργασία σας!
Οι φοιτητές, ιδιαίτερα οι πρωτοετείς, πιστεύουν πως οι πληροφορίες ή τα γραφικά που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο ανήκουν σε όλους. Συχνό είναι επίσης να θεωρούν πως όταν κάτι μαθαίνουν, τότε η γνώση τους ανήκει. Και οι δυο ιδέες όμως είναι εσφαλμένες.
Μην προσποιήστε ότι εσείς κατέχετε όλες τις πληροφορίες, ότι κατασκευάσατε όλες τις εικόνες ή γραφικά και γενικά μην αντιγράφετε τη δουλειά άλλου ανθρώπου παρουσιάζοντάς την ως δική σας. Αυτό αποτελεί πράξη λογοκλοπής.
Όταν παρουσιάζετε τις πληροφορίες παραθέτοντας τις πηγές τους, αναδεικνύετε την έρευνα που κάνατε και τη συνέπειά σας ως φοιτητής, ερευνητής αλλά και επιστήμονας. Η δουλειά ενός φοιτητή που έκανε αναλυτική έρευνα και μοιράζεται τις πηγές του είναι περισσότερο σεβαστή και αξιόπιστη από τη δουλειά άλλου που προσποιείται πως του ανήκουν όλες οι γνώσεις και δείχνει τον εαυτό του ως μοναδικό ερευνητή. Οι ερευνητές πάντα μελετούν προηγούμενες έρευνες αναδεικνύοντας τους αρχικούς συγγραφείς, κι έτσι οι εργασίες τους αποτελούν αξιόπιστες και έγκυρες.
Όταν θέλετε να εντάξετε στην εργασία σας αυτολεξεί τα λόγια ενός συγγραφέα, πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφοποίηση. Αν πρόκειται για μικρό μήκος κειμένου, όπως μια πρόταση, τότε εντάξετέ το σε εισαγωγικά με πλάγια γραμματοσειρά. Αν πρόκειται για μεγάλο μήκος κειμένου, όπως μια παράγραφος, τότε εντάξετέ το στο κέντρο της σελίδας με πλάγια γραμματοσειρά, χωρίς εισαγωγικά.
Η μορφοποίηση φυσικά διαφέρει στο κάθε σύστημα αναφοράς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μη ξεχάσετε να προσθέσετε σε παρένθεση το επώνυμο του συγγραφέα, το έτος δημοσίευσης και τις σελίδες του έργου. Οι σελίδες πρέπει να μπαίνουν κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυτούσια λόγια. Αν πρόκειται για ένα μονοσέλιδο άρθρο, τότε προσθέτετε τον αριθμό της παραγράφου. Στο κεφάλαιο της βιβλιογραφίας θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη αναφορά.
Ακόμα κι αν μια ολόκληρη παράγραφος είναι συνταγμένη με βάση έναν συγγραφέα και το ίδιο έργο του, κανονικά θα πρέπει να μπαίνει αναφορά σε κάθε πρόταση. Για σιγουριά, ζητήστε διευκρινίσεις από τον καθηγητή. Πάντως, αν στην παράγραφο θέλετε να προσθέσετε δικό σας σχόλιο ή άλλον συγγραφέα, οπωσδήποτε θα πρέπει να βάζετε τις παραπομπές σε κάθε πρόταση.
Αναφορές πρέπει να μπαίνουν και στην περίπτωση γραφικών, εικόνων κλπ. Εδώ ίσως να αρκεί να βρίσκεται ο σύνδεσμος κάτω από το γραφικό, αλλά καλύτερα να το διευκρινίσετε με τον καθηγητή.
Αναφορές δε μπαίνουν μόνο σε περίπτωση κοινής γνώσης. Επειδή όμως το τι θεωρείται κοινή γνώση δεν είναι πάντα σαφές, μπορείτε να προσθέσετε μια παραπομπή. Από επιπλέον αναφορές δεν κόβονται βαθμοί!
Ένας από τους συχνότερους λόγους λογοκλοπής είναι η σύγχυση. Αν έχετε μπερδεμένη τη βιβλιογραφία ή αν δε σημειώνετε εξ’ αρχής την πηγή από την οποία πήρατε τις πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ξεχάσετε την πηγή και να μην τη βάλετε καθόλου ή να μπερδέψετε την πηγή και να βάλετε άλλη αναφορά!
Γι’ αυτό λοιπόν, κάθε φορά που διαβάζετε μια πηγή, γράψτε πρώτα σε ένα αρχείο word τη βιβλιογραφία της και έπειτα περάστε τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να έχετε διαφορετικό αρχείο για την κάθε πηγή και να έχετε ξεχωριστούς φακέλους για τις έντυπες και τις ψηφιακές πηγές.
Αν μια ιδέα δεν είναι κατανοητή ή δε μπορείτε να την μεταδώσετε με άλλα, πιο απλά λόγια, καλύτερα να την εντάξετε αυτολεξεί με τη σωστή μορφοποίηση και αναφορά. Προσέξτε να μη διαστρεβλώνετε το νόημα των λόγων, αλλά να τα αναδιατυπώνετε ορθά. Στην παράφραση έχει πολύ μεγάλη σημασία να παραμείνει το ίδιο νόημα, η ίδια έμφαση και ο ίδιος τόνος.
Διαβάστε το άρθρο μας για την παράφραση ώστε να ξέρετε πώς γίνεται σωστά.
Υπάρχουν διάφορα είδη λογοκλοπής. Για να τα αποφύγετε πρέπει να τα γνωρίζετε! Διαβάστε το άρθρο μας για τα είδη λογοκλοπής και τη σημαντικότητά τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι καθηγητές ελέγχουν τις εργασίες για λογοκλοπή και έπειτα επιτρέπουν στους φοιτητές να τις επεξεργαστούν αν το ποσοστό είναι μεγάλο (μέχρι 20%). Σε άλλες όμως περιπτώσεις, οι καθηγητές απλά ελέγχουν τις εργασίες και αν έχουν μεγάλο ποσοστό λογοκλοπής τις ακυρώνουν χωρίς ευκαιρία για διόρθωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το ποσοστό υπερβαίνει το 20%. Επειδή, λοιπόν, η λογοκλοπή έχει διάφορα είδη, κάποιες φορές μπορεί να συμβεί ασυνείδητα. Μην διακινδυνέψετε την εργασία σας και βεβαιωθείτε ότι έχει σωστή βιβλιογραφική αναφορά πριν τον πανεπιστημιακό έλεγχο! Έχοντας από πριν το ποσοστό λογοκλοπής θα έχετε τον χρόνο να διορθώσετε την εργασία και να την παραδώσετε για άριστα. Εμπιστευτείτε το plagiarism-checker.gr και δείτε αξιόπιστα αποτελέσματα.
Ελπίζουμε με τον οδηγό μας να αποκτήσετε τις δεξιότητες ώστε να αποφεύγετε τη λογοκλοπή και να συγγράφετε τις εργασίες προστατεύοντας την ακαδημαϊκή ακεραιότητα, κερδίζοντας υψηλό βαθμό, αξιοπιστία και εγκυρότητα. Ωστόσο το plagiarism-checker.gr είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο λογοκλοπής του έργου σας με άμεσο και άριστο αποτέλεσμα!
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.