Blog

Πώς να αποφύγετε τη λογοκλοπή

Πώς να αποφύγετε τη λογοκλοπή

Ως φοιτητής θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους κανόνες που εφαρμόζονται από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και κάποιοι από αυτούς αφορούν την ακαδημαϊκή ακεραιότητα. Η λογοκλοπή είναι ένας παράγοντας που γίνεται, ακούσια ή εκούσια, και οφείλετε να την αποφεύγετε ώστε να μην υποστείτε τις κυρώσεις. 

Αρχικά, διαβάστε τα είδη της λογοκλοπής για να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφεύγετε! 

Κατά τη συγγραφή ενός έργου, ακολουθώντας ορισμένες γενικές οδηγίες μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν διαπράττετε το αδίκημα της λογοκλοπής. Παρακάτω θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες συμβουλές ώστε να μην κάνετε εν αγνοία σας λογοκλοπή. 

1. Έντυπες πηγές

Αφού ξεκινήσετε να διαβάζετε μια έντυπη πηγή, ένα βιβλίο για παράδειγμα, μην σημειώνετε πάνω σε αυτό αν ανήκει σε δημόσια βιβλιοθήκη. Προστατεύστε τα βιβλία ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για τους επόμενους φοιτητές. Ανοίξτε αντί αυτού ένα αρχείο στο word και γράψτε πρώτα τον τίτλο του βιβλίου και τον συγγραφέα. Έπειτα, αντιγράψτε αυτολεξεί τα μέρη του κειμένου που σας ενδιαφέρουν για την εργασία, ή με άλλα λόγια ή περιληπτικά.  

Μόλις τελειώσετε με αυτό το βιβλίο, επεξεργαστείτε το word. Δημιουργήστε αμέσως τη βιβλιογραφία σύμφωνα με το σύστημα αναφοράς που προτείνει ο καθηγητής. Κάτω από κάθε παράγραφο, κάντε την παράφρασή της.  

Έπειτα, σε κάθε πρόταση προσθέστε την αναφορά. Μην βάζετε μία αναφορά για όλη την παράγραφο καθώς μπορεί μετά να θέλετε να προσθέσετε κι άλλες πληροφορίες από άλλον συγγραφέα. Πρέπει να φαίνεται πού αρχίζει και πού τελειώνει η αναφορά του κάθε συγγραφέα και η δική σας άποψη. 

Τα αναδιατυπωμένα κείμενα περάστε τα σε ξεχωριστό αρχείο word, ένα πρόχειρο κομμάτι εργασίας. 

Συνεχίστε στο ίδιο ή σε άλλο word το ίδιο μοτίβο για όλες τις έντυπες πηγές. 

2. Ψηφιακές πηγές

Μόλις ξεκινήσετε τη μελέτη ψηφιακών πηγών, όπως ενός ηλεκτρονικού άρθρου, πάλι ανοίξτε ένα word, γράψτε τον τίτλο και τον συγγραφέα, προσθέστε τον σύνδεσμο του άρθρου και από κάτω επικολλήστε τα μέρη του κειμένου που σας ενδιαφέρουν. Φτιάξτε τη βιβλιογραφία, παραφράστε τα κείμενα, εισάγετε τις αναφορές, περάστε τα αναδιατυπωμένα κείμενα στο αρχείο της πρόχειρης εργασίας και συνεχίστε με το ίδιο μοτίβο για όλες τις ψηφιακές πηγές. 

3. Οργάνωση των πηγών

Όταν πια τελειώσετε με τη βιβλιογραφική επισκόπηση έχετε ένα αρχείο με όλα τα παραφρασμένα κείμενα με τις αναφορές. Απλά οργανώστε τα και διαμορφώστε την εργασία. Πολύ συχνά κάποιες αναφορές δε θα χρειαστούν. Για να μην μπερδευτείτε και βάλετε στη βιβλιογραφία της εργασίας κάτι που τελικά δε χρησιμοποιήσατε, χρησιμοποιήστε την επιλογή «Εύρεση» στο word, αναζητήστε την αναφορά και αν αυτή δεν υπάρχει, τότε μην την εντάσσετε στο κεφάλαιο της βιβλιογραφίας.  

4. Χρήση αποσπάσματος

Όταν χρησιμοποιείτε αποσπάσματα που ανήκουν σε τρίτο πρόσωπο πρέπει να κάνετε πλήρη αναφορά στις αντίστοιχες πηγές. 

5. Αντιγραφή τμήματος κειμένου

Κατά την περίπτωση αντιγραφής και επικόλλησης αυτούσιου τμήματος κειμένου από οποιαδήποτε πηγή, πρέπει να το τοποθετήσετε ανάμεσα σε εισαγωγικά "..." με πλάγια γραμματοσειρά, και να αναφέρετε την πηγή.

6. Παράφραση κειμένου

Όταν παραφράζετε κείμενο άλλου προσώπου, πρέπει να κάνετε αναφορά στη πηγή. Η παράφραση όμως χρειάζεται τεχνική για να μην αποτελεί λογοκλοπή. Διαβάστε το άρθρο μας για το πώς να κάνετε σωστή παράφραση.

7. Ξενόγλωσσο κείμενο

Όταν μεταφράζετε κάποιο ξενόγλωσσο κείμενο για να το συμπεριλάβετε στο δικό σας έργο, πρέπει να αναφέρετε τη πηγή. Διαβάστε το άρθρο μας για τη διαγλωσσική λογοκλοπή.

8. Παλαιότερα κείμενα

Ακόμα και όταν κάνετε χρήση δικών σας σκέψεων που έχουν γραφτεί σε παλαιότερες εργασίες σας, θα πρέπει να κάνετε αναφορά σε αυτές.. Αν δεν προσθέτετε την αναφορά, κάνετε αυτολογοκλοπή.

9. Ανάγνωση εργασίας

Αφού ολοκληρώσετε την εργασία, διαβάστε την ξανά και ελέγξτε αν παντού υπάρχουν αναφορές και αν η βιβλιογραφία αντιστοιχεί σε αυτές και είναι σωστά διαμορφωμένη, σύμφωνα με το σύστημα αναφοράς που ακολουθείτε.  

Να θυμάστε ότι με την αναφορά των πηγών επιτρέπετε στον αναγνώστη να ανατρέξει στην αρχική πηγή έτσι ώστε είτε να επαληθεύσει είτε να αντιπαραβάλει όσα γράψατε και να είναι βέβαιος για το πρωτότυπο των ιδεών σας.

Πώς να αποφύγετε τη λογοκλοπή

Εν συντομία, η αποφυγή της λογοκλοπής κατά τη συγγραφή ενός κειμένου δεν είναι εύκολη διαδικασία, είναι όμως εφικτή. Υπάρχουν ορισμένοι χρυσοί κανόνες οι οποίοι θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια στην εκπόνηση ενός πρωτότυπου και μοναδικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, όταν γράφετε το δοκίμιό σας θα πρέπει να αναφέρετε τις πηγές κατά τις περιπτώσεις που:

  • Χρησιμοποιείτε αποσπάσματα από δημοσιευμένα ή μη δημοσιευμένα έργα άλλου προσώπου
  • Κάνετε παράφραση κειμένου που έχει συγγράψει άλλο πρόσωπο.
  • Αντιγράφετε και χρησιμοποιείτε – copy paste-    αυτούσιο κείμενο από οποιαδήποτε πηγή το οποίο και να τοποθετείτε εντός διπλών εισαγωγικών.
  • Μεταφράζετε ξενόγλωσσο κείμενο.
  • Χρησιμοποιείτε προσωπικές σας σκέψεις που έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο προηγούμενο δικό σας έργο.

10. Έλεγχος λογοκλοπής

Για να είστε απολύτως σίγουροι πως δεν κάνατε ούτε ακούσια λογοκλοπή και αναδιατυπώσατε σωστά τα κείμενα, χρησιμοποιήστε το plagiarism-checker.gr και ελέγξτε το έργο σας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Δωρεάν έλεγχος 500 λέξεων τώρα

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036