Plagiarism-Checker.gr
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με το λεξικό της κοινής νεοελληνικής, παράφραση σημαίνει παραλλαγή, προσαρμογή λόγων, φράσεων, ρήσεων για την εξυπηρέτηση εκφραστικών αναγκών. Η παράφραση ουσιαστικά επαναδιατυπώνει το ίδιο νόημα με άλλα λόγια, είτε μειώνοντας το ποσοστό των αρχικών λόγων και μεταδίδοντας το νόημα με λιγότερες λέξεις και περισσότερο ξεκάθαρα, είτε αλλάζοντας τις λέξεις με συνώνυμες και απλοποιώντας τη δομή και τη σύνταξη. Χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ένα μήνυμα από άλλον συγγραφέα σε γενικές γραμμές και όχι λέξη προς λέξη όπως διατυπώθηκε αρχικά. Η παράφραση δείχνει πως ο ερευνητής έχει κατανοήσει πλήρως το νόημα και μπορεί να το μεταφέρει απλούστερο. Για μια σωστή παράφραση δεν αρκεί μόνο η χρήση συνώνυμων λέξεων, αλλά χρειάζεται αλλαγή στη συνολική δομή της πρότασης και χρήση συνωνύμων.
Αρχικά, για να μπορέσετε να μεταφέρετε ένα νόημα με άλλον τρόπο, πρέπει να το έχετε κατανοήσει πλήρως. Δε μπορείτε να αναδιατυπώσετε μια ιδέα αν δεν την έχετε κατανοήσει βαθιά.
Για να αποφύγετε την εξαντλητική χρήση μόνο συνωνύμων, βασιστείτε στις παρακάτω τεχνικές. Πρώτα όμως, διαβάστε το κείμενό σας και παρατηρήστε το ύφος του, παρατηρήστε αν δίνει σε κάτι έμφαση, αν υπονοεί κάτι κλπ. Στην παράφραση πρέπει να διατηρείτε τον τόνο του κειμένου. Αφού διαβάσετε και παρατηρήσετε το κείμενο:
Όταν παρουσιάζετε μια παράφραση, μη ξεχνάτε να σημειώνετε και την πηγή είτε εντός της πρότασης («σύμφωνα με τον/την (2000)) είτε εντός παρένθεσης. Η παράφραση είναι αποδεκτή μόνο με την αναφορά στον συγγραφέα. Αντίστροφα, αν μεταγράψετε λέξη προς λέξη το κείμενο του αρχικού συγγραφέα με αναφορά, πάλι κάνετε λογοκλοπή. Χρειάζεται λοιπόν και παράφραση και αναφορά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε την αξιοπιστία της εργασίας σας, και αναδεικνύετε πως κάνατε έρευνα.
Η παράφραση πρέπει να πληροί κάποια χαρακτηριστικά ώστε να μην αλλοιωθεί το μήνυμα που μεταφέρει.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που επιτρέπουν τη μετάδοση του μηνύματος χωρίς λογοκλοπή και εκτός της παράφρασης.
Πχ Ο Πλούταρχος είπε «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει»
Πχ Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει»
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γραμματοσειρά italics, αν και αυτό διαφέρει σε κάθε σύστημα βιβλιογραφικής αναφοράς. Επίσης, αν το κείμενο είναι μεγάλο, όπως μία παράγραφος, πρέπει να έχει κεντρική στοίχιση και δε χρειάζεται εισαγωγικά.
Το plagiarism-checker είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει στο έλεγχο λογοκλοπής του έργου σας με άμεσο και άριστο αποτέλεσμα! Μπορεί επίσης να εντοπίσει προβλήματα παράφρασης. Αν δυσκολεύεστε με την παράφραση μπορείτε να βασιστείτε στην εταιρεία ΑΝΑΒΑΣΙΣ που προσφέρει υπηρεσίες παράφρασης και όχι μόνο.
Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.